Welkom bij Wout Monseurs: we make your office work!

Dé perfecte bureauhoogte met deze simpele tips!

5 min. leestijd

De hoogte van uw bureau is belangrijk om klachten te voorkomen én natuurlijk om comfortabel te werken. Veel mensen werken lange dagen achter een bureau, maar werken niet op de juiste hoogte. Wat is nu eigenlijk de juiste bureauhoogte en hoe kunt u deze bepalen? In deze blog leggen wij u precies uit hoe u erachter komt wat voor u de juiste hoogte van uw bureau is. Zo wordt uw werkdag weer een stuk aangenamer!

De juiste hoogte van uw bureau bepalen

De perfecte hoogte heeft te maken met meerdere aspecten. Denk bijvoorbeeld aan uw lichaamslengte, de lengte van uw benen en uw armen. Dit heeft allemaal invloed op de ideale hoogte van uw bureau. Met een goed bureau bent u er nog niet helemaal. Het is natuurlijk ook belangrijk om te kijken welke bureaustoel u nodig heeft en om deze juist in te stellen.

Kijk naar hoe hoog de armleuning van de stoel staat en de hoogte en de diepte van het zitvlak. In de volgende tabel kunt u zien welke instellingen horen bij verschillende lichaamslengtes. 

tabel bureauhoogte instellen

Hoe stelt u de hoogte van uw bureau in?

Het is belangrijk om bij het instellen van uw bureau rekening te houden met de lengte van uw onderbeen en bovenarm. Heeft u bovenarmen die korter zijn dan gemiddeld? Dan moet u uw armsteunen hoger instellen. Het is namelijk van belang dat u uw armsteunen op dezelfde hoogte als uw bureaublad instelt. Zodra u goed op uw stoel zit, dan bent u klaar om uw bureau in te stellen. 

  1. Zet eerst uw bureaustoel op de juiste hoogte. Doe dit door ervoor te zorgen dat uw bekken hoger zit dan uw knieën. 
  2. Houd uw armen in een hoek van 90 graden en ga zitten met ontspannen schouders. Zorg er vervolgens voor dat uw bureau uw armen ondersteunt. Let erop dat u eerst uw stoel afstelt voordat u uw bureau instelt, anders moet u dat vervolgens opnieuw doen.

Natuurlijk is de hoogte van uw schoenen ook erg belangrijk wanneer u de hoogte van uw bureau instelt. Met hakken bent u een stuk langer, dus moet u uw bureau ook anders afstellen. Mocht u het onhandig vinden om iedere keer uw bureau op een andere hoogte in te stellen, dan is het mogelijk om een voetensteun te gebruiken.

Heeft u geen verstelbaar bureau?

Soms hebben mensen geen verstelbaar bureau, wat is dan de ideale hoogte? De meeste bureaus hebben standaard een hoogte van 75 centimeter (met een speling van 2 centimeter). Dit is in principe een prima hoogte om aan te werken.

Er zijn uiteraard uitzonderingen op de regel. Bent u bijvoorbeeld langer dan 180 centimeter? Dan moet het bureau natuurlijk op de juiste hoogte worden ingesteld.

Wat voor werk u doet, is ook van belang voor het instellen van uw bureau. Werkt u veel met computers? Dan moet u uw bureau instellen op een hoogte van 80 centimeter. Heeft u een baan waar u voornamelijk schrijft en leest? Dan is het aan te raden om uw bureau in te stellen op een hoogte van ongeveer 70 centimeter.

Makkelijker werken met elektrisch zit-sta bureau

Bij Wout Monseurs hebben wij verschillende opties om uw zit-sta werkplekken goed in te richten. Soms kiezen mensen voor een zit-sta kruk. Krukken zorgen ervoor dat u hoger aan uw bureau zit. Het gevolg is dat u uw bureau dan ook moet aanpassen aan deze hoogte. Houd bij het instellen van het bureau rekening met dat de hoek van uw benen hoger is dan 90 graden.

Met een elektrisch zit-sta bureau is het makkelijk om uw bureau in te stellen op de juiste hoogte. Bij staand werken kunt u ook weer aan de hand van uw armen (hoek van 90 graden) de juiste hoogte van uw bureau instellen. Werken met een zit-sta bureau heeft verschillende voordelen. Deze bureaus zorgen ervoor dat u niet de hele dag in dezelfde houding hoeft te werken. En natuurlijk kunt u uw bureau altijd instellen op de juiste hoogte.

Meer weten over de perfecte bureauhoogte?

Nu weet u met welke aspecten u rekening moet houden bij het instellen van de juiste bureauhoogte. De hoogte is afhankelijk van uw bureaustoel, voetensteun en lichaamslengte. Heeft u toch behoefte aan meer informatie over het instellen van uw bureauhoogte of heeft u vragen over andere tips over de ergonomische werkplek? Neem contact op en laat u door onze experts adviseren.

Neem contact op