Tips inrichten thuiswerkplek

Werkt u vaak thuis? Dan is het van belang dat u beschikt over de optimale thuiswerkplek. Niet alleen voor uw (lichamelijke) gezondheid, maar ook voor uw werkprestaties. Er is uiteraard een groot verschil tussen werken op kantoor bij uw bedrijf/werkgever en kantoorwerk in een privé-omgeving. Andere mogelijke afleidingen, andere meubelen en apparatuur, etcetera. Hoe kunt u de optimale thuiswerkplek inrichten?

Tips inrichten thuiswerkplek

Bij het inrichten van uw thuiswerkplek moet aan vele factoren worden gedacht. Enkele tips…

1. Creëer een eigen werkplek

Zorg (indien mogelijk) voor een aparte werkruimte, zoals de zolder of een vrije slaap-/hobbykamer, zodat je niet wordt afgeleid door andere huisgenoten.

2. Let op uw werkhouding

Als u langdurig zit tijdens de werkdag, dient uw bureaustoel u goed te ondersteunen. Een ergonomische bureaustoel is dan de oplossing. Uiteraard is voor- of achterover hangen niet de manier om lichamelijke klachten te voorkomen en dien je je rug recht tegen de rugondersteuning van de bureaustoel te plaatsen.
Tevens is het goed om af te wisselen tussen zitten en staan, zodat de spieren ook belast worden en u niet te lang in dezelfde houding zit. Zit-sta bureaus bieden de mogelijkheid om zowel zittend als staand uw werk te verrichten. En vergeet ook niet de kantooraccessoires zoals laptopstandaards en monitorarmen, want deze completeren de vereisten voor een juiste werkhouding.

3. Clean Desk… of Room

Zorg voor rust met een opgeruimd bureau en bij thuiswerken loert ook het gevaar dat huiselijke rommel in de kamer voor afleiding zorgt. Hoe minder rommel om u heen, hoe minder rommelig het werken wordt.

4. Maak het (niet te) persoonlijk

Het voordeel van een thuiswerkplek is uiteraard dat je deze geheel naar eigen smaak kan inrichten. Foto’s van vrienden en familie, die felrode kleur waar je dol op bent, bloemen in alle kleuren van de regenboog… Een werkomgeving waar u zich op uw gemak voelt, werkt motiverend. Het is dan echter wel belangrijk dat u grenzen stelt. Een hele wand vol met uw mooiste foto’s of het afspelen van uw favoriete hits, kunnen juist ook voor concentratieverlies zorgen. Het vinden van de juiste balans tussen het inrichten naar eigen stijl en naar een productieve werkplek is dus funest.

5. Voorkom huiselijke afleidingen

Een dochter die steeds vragen stelt of de tv/radio op de hardste stand aanzet, de verleiding van binnenkomende social media meldingen, etcetera. Thuis zijn er vaak meerdere factoren die kunnen afleiden. Zorg van tevoren dat deze factoren geminimaliseerd worden, door bijvoorbeeld vaste pauzetijden te nemen en deze te communiceren naar gezinsleden of zet tijdelijk de social media meldingen uit en leg je (privé) mobiel op afstand. Maak per dag een To Do-lijstje, zodat je bij eventuele onverwachte afleidingen niet de draad kwijt raakt.

6. Regel de juiste apparatuur en verbindingen

Een goede internetverbinding en WIFI is uiteraard belangrijk om productief te kunnen zijn. Digitaliseer zoveel mogelijk alle actuele hangmappen en ordners op je werk en sla dit op in de Cloud, zodat je er ook thuis bij kunt.
Bij het inrichten van een thuiswerkplek wordt bovendien vaak gebruik gemaakt van de kantoorartikelen die al voorhanden zijn, zoals de printer die was gekocht voor de paar benodigde privé documenten of die leuke sfeerlamp die al in de kamer stond. Dit kan voor irritatie zorgen tijdens het werken: de printer print langzaam en enkelzijdig of de lamp geeft niet voldoende belichting. Kwalitatief werk vereist kwalitatieve apparatuur. Wij bieden een uitgebreid assortiment printers/multifunctionals en bureaulampen van diverse A-merken.

7. Zorg voor een aangenaam werkklimaat

Het is belangrijk dat er een goede klimaatbeheersing in deze ruimte is, bijvoorbeeld een airco, ventilator en/of luchtbevochtiger.
Gebruik zonwering om reflectie op het scherm te voorkomen.

Extra financiële tip rondom thuiswerkplek vergoeding: maak gebruik van de belastingvrije vergoeding

Indien u een officiële thuiswerker bent (contract van werkgever) en minimaal 1 dag per week vanuit huis werkt, kunt u sinds 2013 € 1.815,- (inclusief BTW) belastingvrij van uw werkgever vergoed krijgen als thuiswerkplek vergoeding. Hiermee kunt u uw thuiswerkplek inrichten. Dit belastingvoordeel mag u eens per 5 jaar worden uitbetaald.

Inrichten Thuiswerkplek

Thuiswerkplek benodigdheden

Bekijk hier direct alle benodigdheden voor uw thuiswerkplek:

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden betreffende de inrichting van uw thuiswerkplek? Neem dan gerust contact met ons op!