Welkom bij Wout Monseurs: we make your office work!

Thuiswerkplek inrichten: Enkele tips

Werkt u vaak thuis? Dan is het van belang dat u beschikt over de optimale thuiswerkplek. Dit is niet alleen belangrijk voor uw (lichamelijke) gezondheid, maar ook voor uw werkprestaties. Er is uiteraard een groot verschil tussen werken op kantoor bij uw bedrijf/werkgever en kantoorwerk in een privé-omgeving. Op kantoor zijn er andere mogelijke afleidingen, meubels en soorten apparatuur. Om ook goed thuis te kunnen werken hebben wij enkele tips opgesteld voor het inrichten van uw thuiswerkplek!

Tips inrichten thuiswerkplek

Bij het inrichten van uw thuiswerkplek moet aan vele factoren worden gedacht. Zo kunt u denken aan de exacte omgeving, het gebruik van meubels, accessoires, stijl en de nabijheid van luidruchtige apparatuur. Na het volgen van onderstaande tips kunt u comfortabel en geconcentreerd thuis aan het werk.

1. Zoek de perfecte locatie

Het is in eerste instantie belangrijk dat u een goede locatie kiest voor uw werkplek. Denk aan een aparte werkruimte, zoals de zolder of een vrije slaap-/hobbykamer. Zo heeft u geen last van bijvoorbeeld huisgenoten of luidruchtige huishoudelijke apparatuur.

2. Zorg voor een goede werkhouding

Als u langdurig zit tijdens de werkdag, dient uw bureaustoel u goed te ondersteunen. Een ergonomische bureaustoel is dan de oplossing. Deze stoelen zorgen ervoor dat u de perfecte werkhouding aan kunt nemen. Ze zijn op diverse manieren verstelbaar zodat uw lichaam goed ondersteund wordt. Het is namelijk niet goed om voor- of achterover te hangen in verband met lichamelijke klachten. Uw rug dient recht tegen de rugondersteuning van de bureaustoel te plaatsen.

Daarnaast is het goed om af te wisselen tussen zitten en staan, zodat de spieren regelmatig worden belast en u niet te lang in dezelfde houding zit. Zit-sta bureaus bieden de mogelijkheid om zowel zittend als staand uw werk te verrichten. En vergeet ook niet de kantooraccessoires zoals laptopstandaards en monitorarmen, want deze completeren de vereisten voor een juiste werkhouding.

3. Een opgeruimde werkplek

Zorg voor rust met een opgeruimd bureau en bij thuiswerken loert ook het gevaar dat huiselijke rommel in de kamer voor afleiding zorgt. Hoe minder rommel om u heen, hoe minder rommelig het werken wordt.

4. Maak het (niet te) persoonlijk

Het voordeel van een thuiswerkplek is dat u deze geheel naar eigen smaak kan inrichten. Foto’s van vrienden en familie, die felrode kleur waar u dol op bent, bloemen in alle kleuren van de regenboog… Een werkomgeving waar u zich op uw gemak voelt, werkt motiverend. Het is dan echter wel belangrijk dat u grenzen stelt. Een hele wand vol met uw mooiste foto’s of het afspelen van uw favoriete hits, kunnen juist ook voor concentratieverlies zorgen. Het vinden van de juiste balans tussen het inrichten naar eigen stijl en naar een productieve werkplek is dus funest.

5. Voorkom huiselijke afleidingen

Een dochter die steeds vragen stelt of de tv/radio op de hardste stand aanzet, de verleiding van binnenkomende social media meldingen, etcetera. Thuis zijn er vaak meerdere factoren die kunnen afleiden. Zorg van tevoren dat deze factoren geminimaliseerd worden, door bijvoorbeeld vaste pauzetijden te nemen en deze te communiceren naar gezinsleden of zet tijdelijk de social media meldingen uit en leg uw (privé) mobiel op afstand. Maak per dag een To Do-lijstje, zodat u bij eventuele onverwachte afleidingen niet de draad kwijt raakt.

6. Regel de juiste apparatuur en verbindingen

Eén van de belangrijkste aspecten bij het inrichten van uw thuiswerkplek is dat u een goede internetverbinding heeft. Digitaliseer alle actuele hangmappen en ordners op uw werk en sla dit op in de Cloud. Zo kunt u er thuis ook gemakkelijk bij. Bij het inrichten van een thuiswerkplek wordt bovendien vaak gebruik gemaakt van de kantoorartikelen die al voorhanden zijn, zoals de printer die was gekocht voor de paar benodigde privé documenten of die leuke sfeerlamp die al in de kamer stond. Dit kan voor irritatie zorgen tijdens het werken: de printer print langzaam en enkelzijdig of de lamp geeft niet voldoende belichting. Kwalitatief werk vereist kwalitatieve apparatuur. Wij bieden een uitgebreid assortiment printers/multifunctionals en bureaulampen van diverse A-merken.

7. Zorg voor een aangenaam werkklimaat

Het is belangrijk dat u het gehele jaar door comfortabel thuis kunt werken. Kijk daarom naar een goede klimaatbeheersing in de ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een airco, ventilator en/of luchtbevochtiger. Heeft u last van van een reflectie op uw scherm? Gebruik dan zonwering om reflectie te voorkomen.

Extra financiële tip: maak gebruik van de belastingvrije vergoeding

Indien u een officiële thuiswerker bent (contract van werkgever) en minimaal 1 dag per week vanuit huis werkt, kunt u sinds 2013 € 1.815,- (inclusief BTW) belastingvrij van uw werkgever vergoed krijgen als thuiswerkplek vergoeding. Hiermee kunt u uw thuiswerkplek inrichten. Dit belastingvoordeel mag u eens per 5 jaar worden uitbetaald.

Inrichten Thuiswerkplek

Thuiswerkplek benodigdheden

Om een ideale thuiswerkplek in te richten zijn enkele meubels en accessoires noodzakelijk. Bekijk hieronder alle benodigdheden voor uw thuiswerkplek:

Wout Monseurs is specialist op het gebied van kantoorinrichtingen en het creëren van de ideale werkplek. We hebben een ruim assortiment aan meubels, accessoires en voorzien u van deskundig advies. Wilt u meer informatie over de mogelijkheden betreffende de inrichting van uw thuiswerkplek? Neem dan gerust contact met ons op!