Welkom bij Wout Monseurs: we make your office work!

Drie factoren voor een aangename werkomgeving

Comfortabele werkomgeving

Een aangename werkplek en werkomgeving zijn belangrijke aspecten op het kantoor. Het comfort van de werknemer wordt bepaald door een aantal factoren. De belangrijkste? Verlichting, akoestiek en klimaat.

Licht

Goede verlichting zorgt ervoor dat mensen geconcentreerd kunnen werken zonder vermoeid te raken of hoofdpijn te krijgen. Een combinatie van algemene en specifieke verlichting (bijv. een bureaulamp) is de beste manier om de werkomgeving te verlichten. Let ook op de wijze waarop het kantoor is ingedeeld; zonlicht van achter of van voren is verre van ideaal, het best kan de werkplek haaks op het raam worden geplaatst. Voor wat betreft kunstlicht zijn er twee belangrijke aspecten waar je op moet letten; de lichtsterkte (deze moet ongeveer 500 lux zijn op het werkblad) en de lichttemperatuur (die is afhankelijk van het gebruiksdoel).

Akoestiek

Veel geluid, lawaai van (telefoon)gesprekken of zelfs geluid van buiten: het kan de concentratie verstoren en zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid. Hoe maak je een omgeving ‘stiller’? Het begint al bij het ontwerp van een gebouw; veel glas, beton en andere harde materialen zorgen voor een slechte akoestiek. Door bij de inrichting gebruik te maken van vloerbedekking, tussenschermen, geperforeerde schuifdeurkasten en akoestische panelen of plafonds kan dit verbeterd worden.

Klimaat

Een goed klimaat kan o.a. vermoeidheid, allergie en verkoudheid voorkomen. Maar wat is dan precies een goed klimaat? Enkele cijfers:
– Een temperatuur rond 21 a 22 graden Celsius is optimaal voor kantoorwerk.
– Als het buiten erg warm is mag de temperatuur binnen maximaal 26 graden Celsius zijn.
– Vaak is de lucht erg droog in een kantoor. Relatief gezien moet de luchtvochtigheid ongeveer 50% zijn. Om dit te bereiken kunnen (vooral groene) planten helpen en zijn er verdampingsbakken te verkrijgen.

bron: Office Magazine