Verstelbare bureaustoel: de aanpasmogelijkheden

Benieuwd hoe verstelbaar een verstelbare bureaustoel daadwerkelijk is? Een kwalitatieve ergonomische bureaustoel biedt vaak allerlei mogelijkheden om de stoel volledig naar wens in te stellen. Door zaken als de rugleuning, zithoogte en de armleggers aan te passen voor uw lichaam zorgt u voor een optimale werkhouding. Zo voorkomt u lichamelijke klachten en kunt u de hele dag door comfortabel zitten. Wie aangenaam wil zitten in een verstelbare bureaustoel past de volgende zaken aan:

1. De zithoogte

Wanneer u uw verstelbare bureaustoel naar wens in gaat stellen begint u waarschijnlijk met de zithoogte. Logisch, want dat is meestal het eerste wat opvalt wanneer dit niet juist ingesteld is. Uw knieën dienen bij het zitten een hoek te maken van ongeveer 90 graden. Zo staan uw benen in een rechte hoek op de grond, waarmee u afknelling van spieren en bloedvaten in uw onderbenen voorkomt. Ook blijft u in deze hoek comfortabel op uw plek zitten, doordat in deze positie zo min mogelijk schuifkrachten voorkomen.

2. De zitdiepte instellen

Staat de zithoogte goed ingesteld, dan is het van belang om eens kritisch te kijken naar de zitdiepte. De meeste ergonomische bureaustoelen bieden de mogelijkheid om de zitting te verstellen. Zo kunt u ook deze juist instellen voor uw lichaamslengte. Een te korte zitting is namelijk oncomfortabel, zeker voor langere perioden. Een te lange zitting is echter ook niet gewenst: dit kan zorgen voor beknelling bij de onderbenen, doordat deze te veel op de rand van de zitting rusten.

Hoe u de zitdiepte juist instelt? Gebruik daarvoor de letterlijke vuistregel: tussen het zitvlak en uw onderbenen dient een vuist aan ruimte te zitten. Door dit op deze manier te controleren bij het instellen weet u zeker dat de zitdiepte van uw verstelbare bureaustoel correct ingesteld wordt.

3. De rugleuning optimaal benutten

Is de zithoogte en zitdiepte van uw verstelbare bureaustoel correct ingesteld? Dan komt de volgende verstelmogelijkheid aan bod: de rugleuning. Dit is essentieel voor een goede zithouding! Afhankelijk van uw lengte en de vorm van uw rug zal u de rugleuning hoger of lager moeten instellen. Stel de zogenaamde lendensteun zo in dat de bolling ongeveer ter hoogte van uw broekband begint. Op die manier vult de bolling precies de holling van uw ruggengraat op. Daarmee biedt de rugleuning de nodige ondersteuning. Uw rug zal u dankbaar zijn!

Sommige ergonomische bureaustoelen beschikken over de mogelijkheid om de rugleuning los te zetten. Zo beweegt deze vrij mee met uw lichaam wanneer u naar voren of achteren beweegt bij het verzitten. Hiermee krijgt u in elke zithouding de juiste ondersteuning. Daarbij moet uw lichaam tijdens het zitten toch licht meehelpen om de balans te behouden. Die lichte activiteit is gunstig voor het lichaam, voornamelijk wanneer u regelmatig langere perioden achtereen aan het zitten bent.

4. Armleggers instellen

De laatste grote aanpasmogelijkheid bij verstelbare bureaustoelen zijn de armleggers. Zeker niet onbelangrijk: de armleggers bieden in de juiste positie de nodige ondersteuning aan uw armen. Hiermee voorkomt u tegelijkertijd klachten aan uw nek, schouders en polsen.

Stel de armlegger zo in dat uw onderarmen net de armleggers raken wanneer u met ontspannen schouders op uw bureaustoel plaatsneemt. Komen de armleggers steeds tegen de bureaurand aan wanneer u aanschuift? Zorg en dan voor dat de armleggers ver genoeg naar achteren ingesteld staan om dit te voorkomen.

Verstelbare bureaustoel juist ingesteld, en nu verder?

Staat uw verstelbare bureaustoel volledig naar wens ingesteld? Werp dan ook eens een kritische blik op de rest van uw werkomgeving. Kies bijvoorbeeld eens voor een ergonomisch bureau, zodat u écht optimaal kunt werken. En bent u op zoek naar mogelijkheden om meer beweging en afwisseling te creëren op uw werkplek? Dan is een zit-sta bureau ideaal voor u. Hiermee wisselt u zitten eenvoudig af met staand werken, wat zeer aangenaam is voor lange kantoordagen.

Meer weten over de mogelijkheden van ergonomisch werken? Neem dan contact met ons op of kom langs in onze showroom in Breda!